Grammar Class 7 Ch-1

Ch – 1

Remembering What You Have Learnt

A Fill in the blanks with the type of adjective mentioned in brackets.

1. We felt really frightened on entering the haunted house. (qualitative)
2 It caused me much pain to see him in such a state. (quantitative)
3. Do you think these arguments are strong enough to convince the management? (demonstrative)
4. Which dress are you going to wear to the party this evening? (interrogative)
5. The museum is full of beautiful bronze statues. (noun)
6. We couldn’t travel far because of the leaking fuel tank. (-ing adjective)
7. I don’t trust you because your friends tell me that you have a long list of broken promises. (-en adjective)
8. His explanation of the sum was so complicated that it left the students puzzled. (-ed adjective)

B. Use one word for the italicized group of words in the sentences below:

1. You can buy pens, pencils, paper and books from his shop.
Ans. – You can buy stationary from his shop.

2 After surgery, she could consume only milk, juice or tea for a week.
Ans. – After surgery, she could consume only liquid for a week.

3. The carpenter carried his hammer, chisel and screwdriver in his bag.
Ans. – The carpenter carried his tools in his bag.

4. Tables, chairs and beds are generally made of wood.
Ans.Furniture is generally made of wood.

5. My suitcase and leather bag were misplaced by the airline.
Ans. – My luggage were misplaced by the airline.

C. In each of the sentences below, one word has been italicized. Say when the word is used as a pronoun or an adjective and if it is demonstrative or possessive.

(Hint : possessive pronoun – mine,ours,yours,his,hers,its,theirs
possessive adjective – my,our,your,his,her,it,their
demonstrative adjective – this,that,these,those
demonstrative pronoun – this,that,these,those

remember : adjective has a noun behind it.
e.g. : This bag is mine. (here ‘this’ is an adjective with noun ‘bag’ )
This is my bag. (here ‘this’ is a pronoun as there is no noun with it. ‘is’ is a verb.)
)

1. Are you sure these gloves are yours?
Ans. – possessive pronoun

2. This is not the book which I asked you to buy.
Ans. – demonstrative pronoun

3. I am not sure if this road will take us to his house.
Ans. – possessive adjective

4. Why do you hoard your old clothes? I always donate mine.
Ans. – possessive pronoun

5. Please help me move these boxes inside the house.
Ans. – demonstrative adjectives

6. Under threat, a dog can sometimes attack its owner.
Ans. – possessive adjective

7. Are those the files that had gone missing?
Ans. – demonstrative pronoun

8. Use your own colours and brushes; please don’t touch theirs.
Ans. – possessive pronoun

D. Underline the subordinating clause in the sentences below and identify the subordinating conjunction which introduces the clause:

(Hint: subordinating conjunction – if,than, rather than, whether, since, till, until, when, whenever, while, though, although, even though, who, whoever, whom etc.

subordinating clause – sentence with/after subordinating conjunction. )

1. Children can achieve a lot if they are encouraged properly.
Ans.subordinating clause : they are encouraged properly
subordinating conjunction : if

2. Everyone wished her on her birthday even though she hadn’t told anyone.
Ans.subordinating clause : she hadn’t told anyone
subordinating conjunction : even though

3. She won’t tell us who gave her the information.
Ans.subordinating clause : gave her the information
subordinating conjunction : who

4. You can come to me whenever you have time.
Ans.subordinating clause : you have time
subordinating conjunction : whenever

5. Although she is a bright student, she lacks confidence in herself,
Ans.subordinating clause : she is a bright student
subordinating conjunction : Although

6. Is this the exact spot where you found the knife and the rope?
Ans.subordinating clause : you found the knife and the rope
subordinating conjunction : where

7. I have not been sleeping well since I moved into the new house.
Ans.subordinating clause : I moved into the new house
subordinating conjunction : since

8. Take the next right turn if the junction ahead is crowded.
Ans.subordinating clause : the junction ahead is crowded
subordinating conjunction : if

E. In each of these sentences, decide whether the verb form shows the past, present or future time and also if the action is perfect or continuous in aspect.

(Hint : visit this link for types of tenses –http://click4explore.com/2019/07/25/tenses/ )

1. We will be doing our homework while you sit and watch the cricket match.
Ans. – future continuous

2. She had not imagined that the illness would be so grievous.
Ans. – past perfect

3. I am going to the park for a walk.
Ans. – present continuous

4. Sonia has opted out of the competition.
Ans. – present perfect

5. There has been a stampede at the book fair.
Ans. – present perfect

6. He is studying right now and wouldn’t like to be disturbed.
Ans. – present continuous

7. They are meeting the president later in the evening today.
Ans. – present continuous

8. She will have returned home by the time we reach.
Ans. – future perfect

F. Read the following passage and fill in the blanks with the suitable form of verbs in brackets to show future time:

By 3 p.m. tomorrow, Komal will arrive (arrive) in Hyderabad. The first thing she is expected to do is call Naaz who will arrange (arrange) a meeting between Komal and Srikrishna on the following day. I am sure that by then, Sri will ready(ready) with the plan. After Sri hands over the secret papers to Komal, he will call (call) me and confirm that the job is done. While Sri and Komal finish the task at their end, I will finalize (finalize) the next step. Tell Naaz that she should not interfere in the meeting between Sri and Komal; otherwise if anything goes wrong, I will hold (hold) her responsible for it.

G. Make sentences by rearranging the following groups of words and then underline the non-finite verb in each sentence:

(Hint : step 1- decide which words are subject, verb and object.
step 2- Then put articles(if given)
Step 3 – Then other words like adjective,adverb etc.

e.g. very/habit/every day/is a/healthy/exercising
step 1 – exercising is habit
step 2 – exercising is a habit
step 3 – exercising is a healthy habit.
step 4 – exercising is a very healthy habit.

Ans. – Exercising is a very healthy habit.
)

1. won the/sailing/of a/top prize/ship/my photograph
Ans. – My photograph won the top prize of a sailing shop.

2. me/fear/nothing/there was/she told/to
Ans. – She told me there was nothing to fear.

3. very/habit/every day/is a/healthy/exercising
Ans. – Exercising is a very healthy habit.

4. saw/bag/he/hide the/them
Ans. – He saw them hide the bag.

5. teacher/the/disappointed/looked quite
Ans. – The teacher looked quite disappointed.

H. Join the given sentences by using a participle.

1. They turned around. They saw the old man standing there.
Ans. – Turning around, they saw the old man standing there.
2. The gate was locked. The dog could not run out.
Ans.
3. Tom quietly pushed the curtain away. He saw the old lady knitting.
Ans. – Pushing the curtain away,Tom saw the old lady knitting.
4. He called out Jinni’s name. He went into the house.
Ans. – Calling out Jinni’s name,he went into the house.
5. She slipped the letter into her pocket. She rushed out of the room.
Ans. – Slipping the letter into her pocket,She rushed out of the room.

I. Choose the correct options to complete the sentences.

1. I am starting my new job from (for/from) tomorrow.
2. Put down (off/down) your books and listen to (to/at) what I say. (put off – take off, put down – place a thing on a surface)
3. The prisoner ran across (through/across) the alleys and escaped the police. (through – closed space(window,tunnel etc), across – open space(forest,ground,bridge etc. ))
4. The teacher sat beside (beside/besides) Ritu to explain a question. (beside – next to , besides – in addition to)
5. There were seven students besides (besides/beside) Swaroop who missed the test. (beside – next to , besides – in addition to)
6. He had a great time among (between/among) children of his Own age. (Between -referring to two things, among – for more than two things)
7. Come back in (on/in) the evening if you want to meet him.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *